Bemutatkozás

3

Rólunk

Családi pincészetünk az Etyek-Budai Borvidékhez tartozó Tök községben, a faluvégi pincesoron található, ahol a szőlőkultúra hagyományai a római időkig nyúlnak vissza. A terület a történelmi Buda környéki Borvidék megmaradt – fehérszőlő szempontjából kiváló adottságú – termőhelyein működő hegyközségek kezdeményezésére, az Etyek-Budai borvidék Budai körzeteként, 1997-ben kapott újból borvidéki rangot.


Valamennyi munkafolyamatot a telepítéstől a metszésen keresztül a betakarításig családunk végzi, illetve irányítja. Az 1996-ban épült pincénkben a borkészítés korszerű, irányított erjesztéses reduktív technológiával zajlik. Jelenleg 2,5 ha területen művelünk szőlőt, amelyek a borvidék északi körzetében, Telki, Budajenő és Tök községek határában találhatóak. A magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag talaj, valamint a vidék klímája biztosítja az intenzív illatú, egyedi ízvilágú fehérborok készítését.

3

3


Történelem

Tök település és környéke az itt talált leletek szerint már a római korban is lakott hely volt, melyet a határban található XIII. századi templomrom is alátámaszt. A legkorábbi írásos bizonyíték 1490-ből származik, mint Corvin János birtoka. 1546-ban említették, az első török összeírásban. Az idelátogatót főleg a dimbes-dombos pannontáj szépsége ragadja meg. A 324 m magas Nyakas-hegy, a Gerecse keleti nyúlványa uralja a vidéket. Tetejéről jól látható az egész medence, s a távolban kéklő Budai-hegység. Tök település szőlő- és borkultúrája évszázadok óta ismert. A szőlőhegy öreg pincéi és pincesora érdekes látnivaló ma is. Ha a Völgyúton, az Aligváromban sétál az ember, megcsodálhatja a 100-200 éves présházakat, a hagyományoknak megfelelően felújított pincéket.

3

3


TOP